Döden – en utställning om livet

Liljevalchs_Doden_Affisch_700x1000_HR-page-001web
Utställningens katalog: Döden – en utställning om livet

Välkomna på invigning fredag den 3 juni kl 15 – 17 i Galärvarvsparken intill Vasamuseet på Djurgården. Utställningen pågår 4 juni till 4 september 2016.

Tomas Lundberg/Folkstaden är med i gruppen som initierat och planerat utställningen samt deltar med en konstnärlig icenscensättning av infopaviljongen – Caput Mortuum (se Bilder från Döden – en utställning om livet).

Våra begravningsplatser präglas av likformighet och stränga regler även om nya gravskick växer fram. Är det dags att tänka annorlunda kring våra minnesplatser? I Galärvarvsparken presenterar nio konstnärer verk med relation till döden, graven, minnen och riter.

Utställningen har sin upprinnelse i fyra konstnärers (Lars Bergström, Stefan Karlsson, Tomas Lundberg, Cecilia Runesson) gemensamma intresse för begravningsplatser, deras laddning och kulturella skillnader i utformning och bruk som de sett i Sverige och andra länder.
Diskussioner med Liljevalchs landade så småningom i sommarens utomhusutställning, ett resultat som också ger Liljevalchs möjlighet att trots renovering av konsthallen kunna visa intressant konst för såväl stockholmare som tillresta.

Kan begravningsplatsen bli en levande park? Kan platserna där vi minns våra döda vara mer integrerade i stadsplaneringen och i vardagslivet? Kan man anlägga lekplatser på begravningsplatser? För vem är graven egentligen till i dag? Kan konstnärer utvidga begreppen runt livet, döden och den sista vilan?
Sådana frågor diskuterades i arbetsgruppen inför urvalet av nio konstnärer ur olika generationer; här finns de som tidigare närmat sig de aktuella frågeställningarna och de som nu beträder ny mark.

De medverkande konstnärerna är Gunilla Bandolin, Stockholm, Veronica Brovall, Berlin, Leif Elggren, Stockholm, Anna Koch, Stockholm, Berit Lindfeldt, Göteborg, Mandana Moghaddam, Göteborg, Sonja Nilsson, Berlin, Björn Perborg, Göteborg och Ulrik Samuelson, Stockholm.
Arbetsgruppen består av Stefan Karlsson, projektledare, curator och konstnär, Lars Bergström, curator och konstnär, Tomas Lundberg, curator och arkitekt, Cia Runesson, curator och skådespelare, Petter Hauffman, curator och landskapsarkitekt samt Pia Kristoffersson, katalogredaktör och Lars Fuhre, grafisk formgivare.

Utställningen invigs den 3 juni kl 15 av kultur- och stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) och Liljevalchs chef Mårten Castenfors. Verken är placerade på gräsmattan mellan Vasamuseet, Nordiska museet och Junibacken, och i centrum av det cirkelformade utställningsområdet finns en öppen yta med ett solur.
Liljevalchs infokiosk håller öppet varje dag under utställningsperioden (utom 24-26 juni) kl. 12–16. Där kan man köpa katalog, låna eller paraply vid regniga seminarier, och låna hörlurar till det ljudverk som ingår i utställningen. En av Liljevalchs konstvärdar presenterar utställningen varje dag kl. 13.

”Sommarsamtal om döden” ordnas 18 och 30 augusti – stilla samtal i bersån med en filosof, en manusförfattare, en präst.Moderator är Cia Runesson. Samtalen äger rum i utställningens mitt, startar kl. 17 och varar cirka 30-40 minuter.
På programmet står dessutom 7 juni en dag med presentation av förslaget till ny begravningsplats på Järvafältet samt 21 juni en inbjudan att dansa Dödspolska och att lära mer om folkdansens förhållande till döden.
Barnpedagogisk verksamhet ordnas i samarbete med Junibacken. Material kan hämtas i infokiosken.

Recension i Aftonbladet 

Posted in

Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *