Liljevalchs Konsthall – Galärvarvsparken på Djurgården, Stockholm, sommaren 2016.
Tomas Lundberg/Folkstaden är med i gruppen som initierat och planerat utställningen samt deltar med en konstnärlig icenscensättning av infopaviljongen – Caput Mortuum (se nedan).
Utställningen har sin upprinnelse i fyra konstnärers – Lars Bergström, Stefan Karlsson, Tomas Lundberg/Folkstaden, Cecilia Runesson – gemensamma intresse för begravningsplatser, deras laddning och kulturella skillnader i utformning och bruk som de sett i Sverige och andra länder. De initierade utställningen och var kuratorer/ projektledargrupp i samarbete med Liljevalchs Konsthall.
Deltagande konstnärer: Gunilla Bandolin, Veronica Brovall, Leif Elggren, Anna Koch, Berit Lindfeldt, Mandana Moghaddam, Sonja Nilsson, Björn Perborg och Ulrik Samuelson.
Konstnärlig icensättning av Lars Bergström, Stefan Karlsson, Petter Hauffman och Tomas Lundberg/Folkstaden.
Utställningens katalog: Döden – en utställning om livet
Konstnärlig icensättning:
Caput Mortuum – Tomas Lundberg/Folkstaden (infokiosken)
Idètext Caput Mortuum
Caput mortuum, (av latin caput’huvud’ och mortuus ’död’)är ett brunlila färgpigmentsom består av järnoxid. Inom alkemin innebar Caput mortuum ett värdelöst ämne som blivitöver från en kemisk operation och står för nedgångoch förfall.
Infopaviljongens utformning bygger på olika idéer som satts samman. Dels har den katolska gravplatsens form tagits upp med hus och slutna nischer för urnor. Dels idén att de anhöriga eller personen själv väljer ett antal symboliska vardagsföremål och arrangerar ett stilleben eller nature morte( fr. död natur) på gravplatsens hyllor.
Alla föremål samt fasaden målas monokromt i Caput Mortuum för att understryka ett minne. Några av hyllorna lämnas tomma för att bjuda in publiken att arrangera egna vardagsföremål, som också målas, till sin gravplats. Den nedre delen av infopaviljongens fasad kläs med speglande stålplåt som ger en lekfull illusion om att huset svävar ovan marken.
Tomas Lundberg
Konstnärlig icensättning:
See Saw – Bigert & Bergström (gungbräda, del av lekplatsen)
Nya leksaker – Stefan Karlsson (i sandlådan, del av lekplatsen)
Soluret, centrala lekplatsen och ålderstrappan samt gestaltning av hela gravplatsen- gemensam konstnärlig icensättning av projektgruppen.
Deltagande konstnärer:
Vi dör – Gunilla Bandolin
Lager – Veronica Brovall
Sovsal för de döda – Leif Elggren
Jordisk tagg – Berit Lindfelt
Exodus – Mandana Moghaddam
The Moskwin Girls – Sonja Nilsson (bild ej verket)
Bokslut – Björn Perborg
Åtel – Ulrik Samuelsson
Reply