”Allmännyttan måste ta ett större ansvar”

Göteborgs Fria skriver om Bostadsvrålet som Folkstaden är med och arrangerar.

INRIKES   GÖTEBORGS FRIA PUBLICERAD: 

Bostadsbrist och renoveringarna av miljonprogrammen är några av frågorna som uppmärksammas i helgens Bostadsvrålet.
artikel_etc_naverlursgatan2

– Syftet är att skapa en mötesplats för olika bostadspolitiska organisationer att träffas och diskutera tillsammans. Vi vill lyfta frågor vad det gäller till exempel nybyggnation, renovering och stadsutveckling, säger Mattias Axelsson, samordnare för Bostadsvrålet och drivande i Pennypodden.

Detta blir andra gången ett bostadsvrål anordnas i Sverige, det första var i Tensta i maj. Och även om organisationer från andra delar av landet kommer att delta, kommer fokus att ligga på situationen i Göteborg. Mattias Axelsson tycker att två problem är extra viktiga att uppmärksamma. Förutom bostadsbristen gäller det renoveringarna av miljonprogrammen, där ombyggnationerna på Pennygången har varit de mest uppmärksammade.

– Renoveringarna måste ske på ett socialt hållbart sätt, där folk kan bo kvar. De allmännyttiga bolagen måste ta ett större ansvar och inte bete sig på samma sätt som de privata företagen och göra lyxrenoveringar.

Till Bostadsvrålet är allmänheten välkommen för att ta del av de föreläsningar och workshops som anordnas. Ett exempel är Allt åt Alla och Staden vi vill ha som tillsammans kommer att ta fram en anti-gentrifierings-handbok. Dessutom kommer en hemlig aktion att äga rum på lördag kväll, för att uppmärksamma bostadssituationen i Göteborg och allmännyttans roll. Temat för helgens konferensen är just allmännyttan.

– Att det heter Allmännyttan 2.0 syftar på att det behövs nya tag. Allmännyttan behöver uppdateras.

Kajsa Persson

Posted in

Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *