Göteborg måste ge plats åt alla

Folkstaden och flera andra organisationer skriver i GP DEBATT publicerad 18 november 2014
Göteborg måste även kunna erbjuda jobb och bostad åt människor utan högskoleutbildning. Vi arbetar för att göra hela Göteborg till en öppnare, tolerantare och rättvisare stad, skriver debattörerna.

Göteborg måste även kunna erbjuda jobb och bostad åt människor utan högskoleutbildning. Vi arbetar för att göra hela Göteborg till en öppnare, tolerantare och rättvisare stad, skriver debattörerna.

 

Vi är många som älskar Göteborg och som vill förändra. Vi arbetar för att göra hela Göteborg till en öppnare, tolerantare och rättvisare stad, skriver representanter för Bostadsvrålet.

Göteborg vill vara en turist-, mötes- och evenemangsstad. Människor ska besöka staden, spendera pengar och flytta hit. Företag ska etableras och anställa högutbildad personal. Så skapas ”livskvalitet för göteborgarna som kan känna sig stolta och trivas i sin stad”. Reklamen visar spårvagnar i motljus och ett soldränkt Liseberg. Men det är bara en sida av Göteborg.

Göteborg är en av Sveriges mest segregerade städer. Ser turisterna och innovatörerna Gårdsten och Angered med all sin potential och mångkultur? Var finns bostad och jobb för den som inte gått på högskola?

Miljonprogrammen renoveras och hyrorna höjs med 40 – 50 procent så att boende inte kan bo kvar. Det offentliga rummet minskar till förmån för kommersiella intressen. Bostadsbristen är gigantisk. De boendes rätt till sin stad och sina hem väger lätt mot staden som varumärke.

Vill förändra

Vi är många som älskar Göteborg och som vill förändra. Vi arbetar för att göra hela Göteborg till en öppnare, tolerantare och rättvisare stad. Aktivist- och intressegrupper i Göteborg har växt sig många och starka senaste åren. Biskopsgårdens framtid är boende som gått samman för att få hyresvärden Willhem att ta tag i det eftersatta underhållet i stället för att renovera och chockhöja hyrorna. Göteborgs Förenade Studentkårer, Bostadsupproret och driver opinionsarbete för att fler bostäder byggs för studenter och unga. Yimby Gbg och Folkstaden verkar för att staden ska bli tätare och därmed socialt, ekonomisk och ekologiskt hållbar. Pennygångens framtid har fått bort rivningskontrakten på Pennygången. Staden vi vill ha arbetar för att öka medborgarnas inflytande. Allt åt Alla kämpar för en stad där våra gemensamma intressen går före de mer bemedlades.

Brokig skara

Vi är en brokig skara organisationer som samlas i kampen för bättre bostadspolitik och stadsplanering. Vi vill förändra – nu.

Därför bjuder vi under namnet Bostadsvrålet in till konferens den 22–23 november. Där kommer vi att prata om vad som bör göras, hur vi arbetar och kan arbeta för att göra vårt Göteborg till den öppna, toleranta, tillgängliga och rättvisa stad som Göteborgs boende har rätt till.

Allt Åt Alla Göteborg

Josefin Söderpalm, Göteborgs Förenade Studentkårer

Patrik Andersson, Yimby

Tomas Lundberg, Folkstaden

Hanna Lindquist, jagvillhabostad.nu

Karin Andersson, Biskopsgårdens framtid

Malin Stenborg, Bostadsupproret

Mattias Axelsson, Hyresgästföreningen Pennygången

Daniel Carlenfors, Pennypodden

Marit Tollesson, Pennygångens Framtid

Maria Ilves, Hyresgästförening

Mahasti Hashemieh, Boende på Näverlursgatan (Västra Frölunda)

Posted in

Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *