Utställningsprojektet Hemma på vår gata har vernissage på Stadsmuseet i Göteborg, fredag 14 mars 2014 kl. 16.
Kom och titta på storcollage och spännande stadsmodeller. Bygg med byggleken. Gå på visningar och seminarium. Gå på workshops och gör collagedialog (som hängs upp på utställningen). Välkommen!
Hemma på vår gata handlar om att utveckla dialogmöten mellan boende/medborgare/invånare och professionella och visa ny, spännande och progressiv arkitektur och stadsbyggnad i Göteborg. Och att faktiskt visa hur dialog och progressiv design hänger samman.
Sju skolklasser möter sju arkitektkontor i en intensiv process med flera steg
Den enskilda elevens visioner om boende och stadsliv går i dialog med klasskamraternas visioner och de provar på att jobba sig samman (de ska helt enkelt bli grannar). Gruppen möter i sin tur arkitektgruppen i dialog. Arkitekterna ska under slutskedet visa och få respons från klassen, på vad de i sin konstnärliga designinsats håller på att åstadkomma: synteser, tolkningar, reaktioner och även identifierat vad som fattas eller kan göras mer gemensamt och smart resursmässigt. Ofta handlar det om att behöva öka graden av gemensamt, sammanfogat och offentligt. De har även fört in sina egna – professionella – visioner för boende och stadsliv.
Vad är nytt och unikt med det här projektet?
i) Vi skapar dialogmöten med ett sammanhang (som dessutom är skapande workshops flera av dem, saker och ting tar form) – den typ av möten som det annars är så lång tid emellan att man tappar sammanhanget och därmed mening för boende/medborgare.
ii) Det kommer till att handla om grundläggande kvaliteter och de tidiga skedena i bygg- och förändringsprocesser. Ett viktigt sätt att åstadkomma detta är att det helt enkelt är ett ej platsspecifikt sätt att arbeta.
iii) Vi får med sammanhanget individ – grupp – professionella.
iv) Workshopsen kan utformas till en metod som kan användas i olika skalor: stadsdel, kvarter, flerfamiljshus, stora anläggningar etc.
v) Vi identifierar sammanhang som är viktiga för hållbar stadsutveckling och professionella arbetsinsatser i yrken, företag och det gemensamma: den kulturella aspekten och lyckoforskningen. Detta är två perspektiv på människors vardag och livsstil, d.v.s. hur man utformar eller väljer sitt eget, familjens och gruppens liv.
Medverkande arkitekter: What! arkitektur. Anders Holmer & Päivi Hagström, Kjellgren Kaminsky Architecture, Klots arkitekter, Mikael Sonnsjö arkitektkontor, Tailor Made arkitekter, Folkstaden arkitekter.
Samverkanspartners: Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen.
Offentlig finansiering: Kulturbryggan, Västra Götalands regionen, Bostadsbolaget, Göteborgs Stadsmuseum och Göteborgs Stad Kultur.
Bilder från utställningen på Göteborgs Stadsmuseum:
Hemsida uppdateras – hemmapavargata.se →
Reply